Arbete runt sängen

Förflyttningsteknik & Säkerhet

Arbete runt sängen

På den här utbildningen går vi igenom hur sängen fungerar som hjälpmedel och ergonomin för att underlätta arbetsmiljön och funktioner ur brukarens perspektiv.
Illustration Arbete runt sängen

Sängen är ett fantastiskt hjälpmedel men lite bortglömt. Att rullstolen och rollatorn måste ställas in har väl inte undgått någon. Mer sällan tänker man på att vårdsängen är ett ovärderligt hjälpmedel i det dagliga arbetet – något som Invacademy vill råda bot på.

Aktuella schemalagda tillfällen hittar du under event

Vi som jobbar runt vårdsängar tänker ofta på att använda en sänglyft för bra arbetshöjd och på att höja huvudändan för lättare i- och urstigning. Men vi tenderar att glömma, eller känner helt enkelt inte till, alla de andra funktionerna som finns idag.

Vårdsängar är idag många gånger fyrdelade, där den enda fasta delen är sätesdelen och de övriga delarna kan röras oberoende av varandra. Det gör till exempel att man enkelt kan skapa ett motlut i knäleden och motverka att användaren glider ner. Andra användbara funktioner kan understödja behandlingen av den sängliggande. Genom att till exempel höja både lår- och fotdel så att underbenen hamnar ovanför hjärtats nivå får du ett så kallat chock- eller dränageläge.

Det går även att undvika skador både på dig själv och den du ska hjälpa bara du lär dig använda rätt teknik och rätt hjälpmedel när det behövs. Det finns enkla knep som vi lär ut, till exempel att arbeta med stora muskler som ben och rumpa i stället för små och att stå nära och jobba framför kroppen, lugnt och metodiskt. Vi går även igenom Invacares populära och funktionella vårdsäng SB755 som numera uppfyller de nya, hårdare kraven på säkerhet och klämrisk utan att kompromissa med vare sig ergonomi eller arbetsmiljö samt tips om hur man väljer ”rätt” madrass.

Detaljer om utbildningen:
Kurslängd: Utbildningen är 3 timmar
Datum: om schemalagt datum finns
Plats: se specifikt kursdatum
Avgifter: Avgiftsfri
Minantal deltagare: 12 st
Målgrupp: Förskrivare samt alla som arbetar med vårdsängar i sitt dagliga arbete

Saknas utbildningstillfällen eller ni vill ha en utbildning på er arbetsplats, vänligen maila utbildning@invacare.com