Vad betyder inkludering för dig?

Nyheter

Vad betyder inkludering för dig?

Här får du läsa ett utkast ur vardagen för en av våra användare, och i detta fall även ambassadör för våra hjälpmedel. Yasmin Nilson, författare och poddare med lång erfarenhet av ett liv med rullstol kommer att ge oss fler insikter i vardagen.
Yasmin Nilson Ambassadör Invacare

När jag växte upp under 80 och 90-talet pratade vi aldrig om ordet inkludering och dess innebörd, och idag har det blivit ett av de viktigaste orden, för mig. 
Det var inte förrän i vuxen ålder som jag fick lära mig om begreppet och dess betydelse. Idag används ordet flitigt som ett ”politiskt korrekt” begrepp inom både offentlig och privat sektor. Fast vad betyder egentligen inkludering för individen?

För mig som rullstolsanvändare är inkludering starkt förknippat med tillgänglig miljö och rörelsefrihet. Då menar jag tillgänglig miljö i bemärkelsen att människor faktiskt har tänkt till och strävar efter att miljön ska funka för alla människor oavsett funktionsförmåga. Jag upplever ofta  att det är mer regel än undantag att miljön är funktionshindrad. När det väl funkar och jag bara kan rulla på obehindrat känner jag mig inkluderad - jag är en av alla.

Den senaste gången som jag blev positivt överraskad av en inkluderande miljö var när jag firade min födelsedag på Grand Hotel. Som vanligt inför att jag ska till en ny plats rekade jag tillgängligheten genom att kolla om det fanns information på hemsidan, och enligt hemsidan skulle det finnas en lift vid entrén. Ibland kan det faktiskt kännas exkluderande med en lift också, för de är ofta oestetiska mekaniska konstruktioner som är ditsatta i efterhand och inte inkluderade i arkitekturen. Jag brukar också kolla gatuvyn på Google för att se om det finns eventuella trösklar till entrén och tillgängliga parkeringsplatser i närheten. Utanför Grand Hotel fanns det fyra (!) parkeringsplatser för rörelsehindrade. Väl i entrén möttes jag av en entrévärd med hög hatt och frack som välkomnade mig artigt och visade mig till liften. Vid första anblick hade jag inte ens sett den för den var så väl integrerad i marmortrappan. Den hade en järngrind med snirkelmönster och liftens golvplatta var i marmor. Liften var en självklar del av arkitekturen och den anrika byggnaden. Den stack inte ut, den var naturligt integrerad och därmed stack inte heller jag ut - jag var en av alla, jag var inkluderad.

Yasmin Nilson
Journalist & poddare