Fler än 40 frågor och svar om Vicair tryckavlastande sittdynor

Nyheter

Fler än 40 frågor och svar om Vicair tryckavlastande sittdynor

Vår devis är att om EN undrar så gör säkert fler det, så här kommer frågorna du kanske ställt dig om sittkuddarnas funktion, rengöringsråd eller livslängd bland mycket annat.
Illustration Vicair med liten väska

Vår 1-timmes utbildning är baserad på era frågor och svar, här kommer ett utkast med fler än 40 av dessa frågor.

Lyftfyllda celler sk SmartCells

Fråga: Att plocka ur max 15 celler gäller det hela dynan eller per sektion?
Svar: Vi rekommenderar att börja med 5 celler, max 15 celler och det gäller per sektion. Har man ett behov kan man plocka ur fler men viktigt att alltid göra en handcheck under bäckenet/ sittbensknölar så att man inte bottnat igenom. Handcheck ska alltid utföras vid anpassning.

Fråga: Hur anger man på dynan att celler plockats ur så att man lätt kan veta det till nästa gång den ska användas. Kanske har dynan tvättats eller hämtats från ett förråd för att användas till en annan brukare.
Svar: Det finns inget utrymme på själva dynan där man kan ange vad som är anpassat. På dynans etikett finns dynans fyllnadsgrads schema så att man vet hur många celler det var från början. Fyllnadsgraden kan behövas kontrolleras om man är osäker.

Fråga: Hur många celler kan man stoppa i varje sektion?
Svar: Beroende på vilken anpassning som ska göras utifrån brukarens behov. Rekommendationen är max 5 celler och kontrollera huden så att inte rodnad uppstår 

Fråga: Önskar att det finns fyllnadsgrad på alla dynor på er hemsida?
Svar: Med tanke på att det idag finns många olika modeller och flera hundratals storlekar så är det omöjligt för oss att upprätthålla dessa dokument. Fyllnadsgraden finns uppmärkt på dynans etikett sedan 2006. Har ni behov av att veta fyllnadsgrad på äldre dynor som inte har denna märkning kan ni kontakta oss på Invacare.

Fråga: Hur många celler rekommenderas i/ur hela dynan?
Svar: Beroende på brukarens behov av anpassning för att få till en bra positionering. Handcheck ska alltid göras vid all anpassning så att brukaren inte bottnar igenom. Desto fler celler man tar bort desto viktigare att följa upp. Börja med 5 max 15 per sektion

Fråga: Kan man beställa extra celler om man tappat bort dem man tagit ur?
Svar: Ja det går att beställa celler Vicair celler till sittdynor 50 st. artnr 00400007, kontakta vår kundservice. Artikeln finns upplagd i hjälpmedelstjänsten.

Fråga: Finns det något färdigt dokument som man kan använda för att dokumentera hur man anpassat dynan? Plockat i/ur celler och i vilken sektion?
Svar: Ja det finns på vår hemsida www.invacare.se under respektive Vicair dynas tekniska dokumentation. Heter anpassningsdokument

Fråga: Finns möjlighet till bilder, information på skillnader mellan de gamla och nya dynorna/celler?
Svar: På vår hemsida finns produktbladen för gamla och nya dynor där ser ni skillnaden. Svar på olika Smartceller se tidigare svar

Fråga: Hur ser man skillnad på nya och gamla Smartcells?
Svar:
•    1997–2009 Mörkblå Smartcells
•    2009–2010 Ljusblå Smartcells
•    2010–2017 Ljusgrå Smartcells med blå logo
•    2017…..Ljusgrå Smartcells med svart logo (tvättbar)

Illustration Vicair Smartcells old new

I rullstolen

Fråga: Kan man använda Vicair Active O2 för att motverka urglidning?
Svar: Vicair Active har en uppbyggnad i sin form för att motverka att personen glider framåt. Viktigt att komma ihåg rullstolen inställning, fötternas placering samt personens klädmaterial för att få en optimal effekt.

Fråga: Rekommenderar ni att sittdynan ska vara bredare än rullstolens sittbredd?
Svar: En Vicair dyna kan vara 2,5 cm bredare än rullstolens sittbredd. Välj dock alltid en storlek av dyna som är närmast rullstolen sittbredd.

Fråga: Har svårighet att få Vicair dynan att ligga bra i rullstolar med sittklädsel. Rekommenderar ni att alltid använda utjämningsplatta? Tips på hur man kan få dynan att ligga stabilt?
Svar: Nej ingen utjämninsplatta behövs. Om dyna inte ligger stabilt kan man använda den dubbelhäftande kardborrbandet som medföljer dynan, alternativt om detta har försvunnit ett högfriktionsmaterial/anti-halk under dynan 

Fråga: Behöver man alltid använda en utjämningsskiva när man använder Vicair dynor?
Svar: Nej, dynorna fungerar utmärkt både till sittklädsel och hård sits.

Fråga: Får dyna som är 12 cm användas i rullstol?
Svar: Ja en Vicair dyna som är 12 cm får användas i rullstol, dynan kommer att anpassa sig efter brukaren.

Fråga: Vilka höjder finns Vicair dynor i och hur väljer man rätt höjd?
Svar: Dynorna finns i flera olika höjder 6/9/10/12. Behovet styr självklart valet men en enkel regel är att göra en riskanalys. 6 cm används mest om man inte har något behov alls av anpassning men ändå ligger i risk för att utveckla trycksår. 9/10/12 cm används vid hög risk och ifall brukaren har trycksårkategori
 1–4 och där man kanske har ett behov av att anpassa dynan.

Fråga: Måste man skaka om/fluffa upp dynan varje dag?
Svar: Nej det behöver man inte. Dynan kommer att anpassa sig utifrån brukarens kroppsform varje gång de sätter sig igen i rullstolen. Eventuella anpassningar finns kvar. Självklart skadar det aldrig att skaka om den ibland precis som man gör med en kudde.

Illustration Vicair Amee

Fråga: Vilken av Vicair dynorna passar bäst för att motverka framåtglidning i rullstolen?
Svar: Att en brukare glider i sittande beror på flera olika anledningar. Kontrollera fötternas placering, vad brukaren har för kläder (olika material har olika friktion) Rullstolens inställningar och även dynan form. Kom ihåg att skjuvkrafterna finns med oss hela tiden och vi kan motverka dem men inte eliminera dem helt. Svårt att rekommendera en specifik dyna då alla brukare har olika Individuella behov 

Yttre påverkan

Fråga: Påverkas dynan av värme, kyla olika lufttryck?
Svar: Dynan påverkas inte av olika temperaturer men när det gäller ökat lufttryck exempelvis i flygplan så kommer cellerna att expandera. Om brukaren har behov av att använda dynan vid flygresor för att minska risk för tryck ska celler tas ur och inspektion av hudkostymen göras

Fråga: Kan man förvara dynorna i minusgrader under 5-6 timmar, exempelvis i en kall bil
Svar: Inga problems att förvara dynorna i temperaturer mellan -20 och +55 grader C.

Illustration Vicair Smartcells i kyla

Fråga: Åldras Vicair dynor även om de inte används, ligger på hyllan?
Svar: Alla material åldras även fast de inte används. Påverkas av bl.a. temperatur, luftfuktighet.
Kontrollera dynan innan den används att den ser okey ut.

 

Fråga: Kan Vicair dynor användas i sittmöbler typ fåtölj?
Svar: Vicair dynor är klassificerade som rullstolsdynor och enligt nya regelverket MDR 2017/745 kan tillverkaren inte ta ansvar om dynan används på andra ställen exempelvis i en fåtölj. Om ni ändå väljer efter en riskanalys att lägga dynan i en fåtölj så övergår ansvaret till er. 

Fråga: Vad är det för livslängd på Vicair dynor?
Svar: I genomsnitt 5 år men dynan kan hålla längre eller kortare tid beroende på användning, rengöring, förvaring. Kontrollera dynan var 3dje månad efter eventuella yttre skador och trasiga celler. Det yttre lösa överdraget byts ut vid behov.

Brukarens förutsättningar

Fråga: Styr brukarens vikt val av höjden på dynan med tanke på stabilitet/instabilitet?
Svar: Inte direkt utan det är mer brukarens kroppsform som styr, hur mycket egen polstring/fett/muskelvävnad denne har. Vi rekommenderar att om du är väldigt tunn använd alltid en 10 cm då benutskott är mer utskjutande

Fråga: Kan man använda Vicair dynor hos brukare med Smärta?
Svar: Ja det går bra att använda Vicair dynor hos patienter med smärta. Använd gärna en 10 cm hög dyna så finns det mer material att fördela/avlasta trycket på. Glöm ej att utvärdera

Fråga: Om brukaren känner av cellerna, att de känns petiga vad kan man göra?
Svar: De nya uppdaterade grå cellerna med blå alternativt svart logo har rundade hörn för att få bättre följsamhet och undvika att brukaren känner av cellerna. Om problemet finns kvar brukar det fungera genom att tvätta dynan så blir den lite mjukare. Obs endast grå celler med svart logo är tvättbar i maskin.

Fråga: Ibland fastnar brukaren efter stående förflyttning tillbaka till rullstolen i dynans främre del och det upplevs svårt att flytta brukaren bak i rullstolen?
Svar: Viktigt vid förflyttning är att försöka placera brukaren så nära rullstolen som möjligt för att komma så långt in i stolen det bara går så att inte dynan upplevs som ett hinder. 

Fråga: Har en brukare med misslyckad höftoperation som saknar höftkula, sitter i rullstol och sparkar sig fram med ett ben, glider ofta fram och behöver hjälp tillbaka. Tips på anpassning.
Svar: Prova Vicair Vector O2 10 cm genom att anpassa sparksidan med att öppna upp höftvinkeln. Anpassa i sidosektionerna samt sektionen under låret för en bra position för att minska nerglidning.

Fråga: Vilken Vicair dyna är bäst för brukare som har trycksår i Sacrum?
Svar: Vicair Vector O2 10 cm är den mest stabila dynan så den i kombination med ovan kan vara värt att prova. Dynans form har en god avlastning av sittbensknölarna och sacrum. Kom ihåg att dynan är en del i helheten och är ett komplement till trycksårprogrammet. Utvärdera alltid.

Rengöring

Illustration Vicair Smartcells

Fråga: Tvättar man dynorna med eller utan överdrag?
Svar: Dyna och avtagbart överdrag bör separeras men går att tvätta tillsammans i maskin 60 grader

Fråga: Kan man torktumla Vicair dynor?
Svar: Nej det kan man inte då det lätt blir för varmt och kommer påverka Smartcellerna negativt.

Fråga: Hur lång tid tar det för dynan att torka?
Svar: Dynans torktid vid gynnsamma förhållanden är ca 3-4 timmar Om man har möjlighet så rekommenderar vi att tvätta dynan på kvällen så att den kan torka i lugn och ro under natten. 

Fråga: Vi har äldre modeller av Vicair dynor är även de tvättbara i maskin?
Svar: Nej, det är bara själva dynöverdraget som är tvättbart i maskin, men det går bra att ta ut cellerna och tvätta resten alternativt desinficera dynan.

Fråga: Hur rengör man ”gamla” Vicair dynor respektive Vicair O2?
Svar: De ” gamla” icke luftgenomsläppliga dynorna rengör man med avtorkning/desinficering alternativt tar ur cellerna och tvättar inre dynöverdraget i maskin 60 grader.
Vicair O2 dynor tvättas i maskin 60 grader med cellerna kvar i dynan. Active O2 ta ur skummet.

Fråga: Kan skummet i Vicair Active O2 tvättas i maskin?
Svar: Nej det kan inte tvättas i maskin utan måste tas ut innan. Skummet är försett med inkontinens överdrag som skydd som du kan torka av. Resten av dynan är tvättbar 60 grader

Överdrag

Fråga: Hur mycket av den tryckavlastande effekten försvinner vid användning av inkontinens överdrag?
Svar. Inkontinensöverdraget har en lägre elasticitet än standardöverdraget men påverkar inte tryckavlastningen nämnvärt. 

Fråga: Är det tänkt att alla Vicair dynor kan användas utan avtagbart överdrag?
Svar: Nej, det är bara Vicair Active O2 med tanke på att den har en annan textil i dynan.

Fråga: Vad finns det för olika överdrag till Vicair dynorna?
Svar: Det finns 3 olika överdrag. Standard, Inkontinens och ett Topp överdrag

Fråga: Hur blir det med mikroklimatet om man använder inkontinens överdrag?
Svar: Inkontinens överdraget är vätsketätt men ångandas så viss temperaturreglering kommer att finnas. Jämfört med standard eller topp överdrag så kommer mikroklimat -reglering av värme och fukt vara nedsatt

Illustration Vicair on boat

Övriga frågor

Fråga: Går det att beställa de 3 vanligaste sittdynorna Vicair Active O2, Adjuster O2, Vector O2 via hjälpmedelscentralerna?
Svar: Detta varierar beroende på region i Sverige då upphandlingssortimentet ser lite olika ut. I de flesta avtal vi har finns ovan dynor med men som sagt det kan finnas undantag.

Fråga: Vilka är de främsta fördelarna med att välja Vicair dynor jämfört med andra luftfyllda dynor med pump
Svar: Det finns många dynor på marknaden och det är alltid brukarens behov som styr. 
Vicair dynorna är stabila, kan användas direkt ur lådan, man behöver inga tillbehör, inget specifikt dagligt underhåll krävs (kontrollera dynan var3dje månad) sist men inte minst är att du som användare kan känna dig säker med dynan då den innehåller i genomsnitt 500 Smartcells och risken för att cellerna skulle gå sönder är minimal.

Fråga: Är alla Vicair dynor Latexfria?
Svar: Ja alla Vicairs produkter är Latexfria.

Fråga: Hur mäter man storleken på sittdynan om etiketten skulle bli suddig
Svar: Det bästa sättet att mäta sittdynan är att mäta hörn till hörn på dynans undersida.
Tänk på att modellens sektioner på ovansidan kan göra att det se ut att dyndimensionerna inte är korrekta, särskilt när det gäller Vicair Vector. Det finns även en liten tolerans när det gäller sömsmån men den är i princip obefintlig.