Hjälpmedelsdagen 2023

Events

Digitalt via Teams, Sverige

Hjälpmedelsdagen 2023

Vi närmar oss med stormsteg! Fredag den 22/9 klockan 8-12
Hjälpmedelsdagen 2023

Hjälpmedelsdagen 2023

FULLBOKAT!

Tack för det enorma intresset för att delta, nu är det fullbokat och vi ser fram emot en händelserik förmiddag tillsammans med er.

Nu är det dags att boka in årets Hjälpmedelsdag, i år blir det fredagen den 22 september!

Även i år håller vi eventet digitalt, via Teams, så att alla kan delta!

Årets inspirationstalare:

Claes Hultling Hjälpmedelsdagen Invacare

 ”Tillbaka till livet!”, med Claes Hultling Leg. Läk., Prof. och Grundare till Siftelsen Spinalis

Mer om Claes Hultling,
Efter att ha levt i 39 år med en bruten nacke och jobbat heltid i princip hela den tiden ned ryggmärgsskadade, har jag konfronterats med 2.500 ryggmärgsskadade personer tillika patienter och därmed givetvis fått ett visst perspektiv på tillvaron utifrån just rullstolsanvändning.
Den svåraste arbetsuppgiften för all personal som jobbar med rehabilitering är att motivera patienten till ”att komma vidare”. ingenting är svårare. man kan skriva ut lastbilslass med rullstolar, rullatorer, kryckkäppar, elrullstolar, skotrar, ramper, takliftar m m, men om man inte lever i nuet och har med sig personen på en rehabiliteringsresa som syftar till ökad självständighet och bibehållen integritet så har man ingenting för alla dessa insatser. Det finns ingen crash course på Stockholms Universitet eller Karolinska Institutet som tar upp aspekten på hur man bär sig åt för att motivera en patient. Mycket av det är intuitivt och finns hos en del vårdpersonal. Ibland saknas det helt. 
För att lyckas med rehabiliteringsarbetet krävs motivation, det krävs passion och närvaro hos personalen. Arbetet med nyskadade eller gamskadade patienter kräver ett tydligt engagemang. Det är ingenting man gör mellan 9 och 5. För att lyckas med sin uppgift bör man vara besjälad av sitt arbete. Det är lätt att säga, men svårt att uppnå. Man bör ha en mission i livet., en idé kring hur den specifika uppgiften ser ut. Hur kan man bäst hjälpa en svårt funktionsnedsatt olycksbroder eller olyckssyster till ett bättre liv? Det finns ALLTID något Du kan göra.
Tillbaka till livet!

Tobias Forsberg Hjälpmedelsdagen Invacare

"Nya perspektiv", från professionell ishockeyspelare till ett liv i rullstol, med Tobias Forsberg

Mer om Tobias Forsberg:

Jag är född och uppvuxen i Piteå. När jag ser tillbaka på min barndom är det två saker som sticker ut; dels att den präglades av mycket  kärlek men också att idrotten alltid var närvarande. Jag testade på många olika sporter men det var hockeyn jag fastnade för. Redan vid de första stapplande skären visste jag att den skulle vara en stor del av resten av mitt liv.

”ETT LIV I RÖRELSE OAVSETT FÖRUTSÄTTNING”

Tobias berättar om olyckan som förändrade hans liv. Under en hockeymatch 2018 kolliderar han in i sargen, bryter nacken och blir förlamad. Slutet på en lång idrottskarriär men början på något nytt. Nya typer av utmaningar då allt inte längre handlar om att vinna eller förlora utan om att vinna eller växa. Där varje framsteg är en seger och varje misslyckande är en lärdom. En föreläsning om hur man möter motgång och tar sig vidare när allt känns hopplöst.

David Olsson Hjälpmedelsdagen invacare

"Från motgång till medgång", med David Olsson mångfaldig guldmedaljör i internationell parabordtennis, endast 22 år gammal. 

Mer om David Olsson,
David föddes med AMC, en funktionsnedsättning som krävt många och långa behandlingar speciellt i mycket ung ålder.
Men som lillebror så var det bara att hänga med de andra syskonen, ingen särbehandling. En kille som i ung ålder präglats av problematik och jobbiga perioder, och som tillsammans med familjen lärt sig hantera dessa problem och hitta genvägar till möjligheterna. Davids utmaningar har format honom till den han är idag och har dessutom tagit honom till den internationella parabordtennisen.
Numer är David Olsson en Parabordtennisspelare i världsklass för Eslövs AI BTK, som på vardagarna arbetar inom FIFH Malmö som idrottskonsulent med siktet att främst aktivera barn och ungdomar, med olika former av funktionsnedsättning, till fysisk aktivitet.
Inspireras av David Olsson, parabordtennisspelare med ett flertal SM guldmedaljer, två internationella titlar, ett EM spel samt kvalificerad till VM i Granada 2022 där han knep den 12:e och sista platsen. Endast 22 år gammal.

Förmiddagens agenda ser ut så här:

8-8.15 Tips & trix kring val av lyftsele, med Johan Bergkvist

8.15-8.30 Möjligheter med Aquatec Ocen Dual Vip Ergo för dusch- och tolettbesöket, med Martin Tornberg

8.30 - 9.10 "Från motgång till medgång", med David Olsson

PAUS

9.25 - 10.10  ”Tillbaka till livet!”, med Claes Hultling 

10.10 - 10.40 Hur man kan skapa förutsättningar för en hållbar aktiv livsstil med hjälp av rullstolen och tillbehören E-motion samt Vicair dynor
Intervju med Yasmin Nilson gällande hennes erfarenheter

PAUS

11.00-11.15 Bestämmer rullstolen sittställning? med Joakim Sköldfeldt

11.15 - 12.00 "Nya perspektiv", från professionell ishockeyspelare till ett liv i rullstol, med Tobias Forsberg

Sänd din anmälan till vjansson@invacare.com så bokar vi in direkt i din kalender.

Vi ses den 22 september!