Anders Olsson

Simmare och skidåkare

Foto av Anders Olsson

Simmare och skidåkare

Anders är förlamad från midjan och nedåt och har endast femtio procents lungkapacitet och sitter idag i rullstol efter en ryggskada.

Anders är flerfaldig guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Anders har bl a simmat Vansbrosimninge och åkt Vasaloppet stakandes på kälke ett flertal gånger. I Paralympics i London 2012 tog Anders silvermedalj i simning på 400 m. Han har även blivit utnämnd till årets idrottare med funktionshinder på Idrottsgalan 2008, 2010 och 2011. Anlitas även som föreläsare och instruktör.

Den 15 juli 2013 genomförde Anders sin största utmaning hittills:Wild Water Challenge. Anders startade sin utmaning i Klarälvens övre delar. Därifrån simmade nerför Klarälven i 28 mil. Målet med utmaningen var att samla in pengar för att genomföra Camp Järnmannen sommaren 2014, ett läger där funktionshindrade erbjuds att prova på olika aktiviteter som de kanske aldrig trodde att de skulle få utföra. Anders lyckades uppnå sitt mål och samlade in tillräckligt med pengar för att genomföra lägret 2014.

26-29 juni 2014 genomfördes så det första Camp Järnmannen i Anders hemstad Hagfors i norra Värmland och succén var ett faktum. 2015 gick Camp Järnmannen av stapeln 25-28 juni, även då i Hagfors i Värmland.
Se Anders tackfilm här