Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Stöttande hemsjukvård – hur du hjälper andra att hjälpa dig

Dela detta innehåll:

Vård av nära anhörig kan verka både främmande och naturligt på samma gång. I den här korta guiden kommer vi att lyfta fram tankar om hur man kan samarbeta på ett smidigt och säkert sätt för alla inblandade. Om du har en funktionsnedsättning är det av största vikt att delta så aktivt som möjligt. Det är allas ansvar att göra vardagssituationen enklare. Låt oss ta en titt på en typisk dag för en person som behöver hjälp och stöd.

Allt börjar på morgonen

Först och främst – morgonrutinen. En del personer behöver lite hjälp, andra mer vid morgonrutinen. Det kan vara hjälp vid toalettbesök, vid personlig hygien och påklädning. Vissa moment kanske inkluderar någon form av förflyttning och andra hjälpmedel. Då är det viktigt att du försöker att vara så aktiv som möjligt utan att äventyra säkerheten för alla inblandade.

På tal om förflyttningar är det en idé att använda sängen som hjälpmedel för att komma upp i sittande alternativt att komma ur sängen exempelvis till hygienstolen eller rullstolen kanske är du uppegående med rollator. Har du behov av mer hjälp kanske du använder en uppresningslyft vid förflyttning för att få mer stöd. Personlyftar finns i många olika utförande för att passa just ditt behov. Kontakta din arbetsterapeut som hjälper dig med val av rätt produkt.

På tal om olika hjälpmedel så finns det ytterligare en lösning som är till stor hjälp för dig som gillar att bada istället för att duscha. Om du har svårt att komma i och ur badkaret kan en badkarslyft  göra susen. Du får ett avkopplande bad och din vårdare känner sig trygg i att låta dig få en avkopplande stund i avskildhet, utan onödiga risker.

En del personer med funktionsnedsättning behöver hjälp med sin personliga hygien bland annat toalettbesök. Det finns flera hjälpmedel som underlättar dessa situationer exempelvis toalettförhöjare, mobila hygienstolarpallar eller stolar.

Surfa genom dagen

När du är redo för din dag och beroende på din livsstil kan det innebära ett antal aktiviteter, så vi fokuserar på det vanligaste och mest typiska för de flesta av oss. Vi måste till exempel alla äta. Om du har behov av att sitta i sängen och äta så kan du använda sängens inställningar för ett aktivt sittande i kombination med ett sängbord att ställa maten på. Om du är mer aktiv kanske du väljer att sitta i en fåtölj eller i rullstolen alternativt vid köksbordet.

De flesta andra aktiviteter beror på din livsstil. Viktigt är att du får hjälp med att hitta lämpligt förflyttningshjälpmedel där du får möjlighet att vara så aktiv som möjligt i olika situationer utan att din vardag begränsas. Det finns många olika typer av  rollatorer, en ute och en annan inne eller en rullstol med stora hjul som du själv kan föra fram, för din självständighets skull. Komplettera din befintliga rullstol med ett vårdarstyrt drivaggregat så kan ni tillsammans komma ut på längre promenader när det passar er. Komplettera sittandet med en tryckavlastande, tvättbar sittdyna från Vicair.

När kvällen blir natt

När dagen närmar sig sitt slut betyder det som vi alla vet, inte alltid slutet på hjälpbehovet. Byta kläder, tvätta sig, toalettbesök och flytta tillbaka till sängen är kanske inte är allt. Du kanske behöver avlastning för att förebygga vävnadsskador med stöd av en bra madrass eller lägesändringar med hjälp av en person alternativt ett automatiskt vändningshjälpmedel, SoftTilt. Detta kan hjälpa dig att sova ostört, tryggt och bekvämt, samtidigt som det underlättar för din vårdare.

Är det allt?

Tänk på att vara så aktivt som möjligt utifrån just dina förutsättningar. Har du det stödet du behöver med tanke på hjälpmedel och vårdinsatser. En tanke är att du ställer dig frågan om din dag blev en så bra upplevelse som den kan vara utifrån dina fysiska förutsättningar. Blev dina behov uppfyllda? Var allt så enkelt för dina vårdare som ni önskar? Vad kan du göra för att göra det bättre för dig själv och lättare för dem som hjälper dig? Finns det ytterligare hjälpmedel som kan vara användbart? I slutändan är det din dag och dina behov som styr. Allt för att göra din vardag så innehållsrik, enkel och säker som möjligt för alla.

Se hela utbudet från Invacare, omvårdnadsprodukter dygnet runt.