Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Fördelar med en hopfällbar el-scooter för ökad social interaktion

Scorpius A
Dela detta innehåll:

När en persons rörlighet börjar degenerera är det sociala livet något av det första som drabbas.

Att köpa en elscooter kan förändra det, låt inte promenader i parken, brunchträffar i stan eller resor till djurparken med barnbarnen vara ett minne blott. Att ha en elscooter till hands tar bort isoleringen som vanligtvis kommer med begränsad rörlighet.

Fördelarna är obegränsade, men vad sägs om en hopfällbar elscooter specifikt?

Social isolering är ett tillstånd eller en process där personer, grupper eller kulturer förlorar interaktion och kommunikation med varandra. I samband med att en person blir mindre rörlig betyder det att de har, eller möjligen kommer att hamna, utanför sin ordinarie sociala miljö. Effekten av social isolering och mental hälsa är väl dokumenterad.
Social interaktion eller engagemang är förmågan att fritt kommunicera med världen utan begränsningar, att aktivt delta i meningsfulla aktivitet utanför hemmiljön.

Frågan är hur en fällbar elscooter kan öka denna interaktion?

Förvaring
En viktig faktor när du köper en scooter är var du planerar att förvara den när den inte används. Ofta betyder detta förvaring utomhus, i ett skjul, garage eller specialbyggd enhet. Fällbara scootrar kan dock ofta förvaras inomhus genom att de numer inte tar mer plats än en resväska i bredd.

Transport
Möjligheten att fälla och förvara den hopfällbara el-scootern i mycket mindre utrymmen ger flera ytterligare alternativ gällande transport med en personbil. Modeller kan enkelt placeras i bagageutrymmet, detta gör att användaren kan utöka sin vardag med förflyttning och tillgänglighet utan behov av stora anpassade fordon eller tillgång till ramp på bilen.
Den hopfällbara mobilitetsskoter är också perfekt för förvaring i ett flygplan, i en husvagn, husbil eller till och med på båten.

Fällning
Det finns många olika modeller av fällbara elscooters på marknaden med vissa variationer av sätt att fälla. De flesta faller dock inom tre kategorier:
1. Manuell fällning – Dessa scootrar kräver att användaren eller vårdaren fysiskt fäller scootern, vanligtvis som saxsystemet på en solstol. Detta är inte särskilt utmanande när det gäller vikt eller ansträngning men du behöver fortfarande den fysiska förmågan att göra det.

2. Automatisk fällning Invacare Scorpius-A som lanserades sommaren 2020. Scootern fälls ungefär som ovanstående modeller men utan fysisk ansträngning. De manövreras genom att trycka på en knapp på en nyckel eller liknande fjärrkontroll.

El-scootern Scorpius-A med automatisk fällning. En knapptryckning, 10 sekunders hopfällning.

3. Modeller som Invacare Colibri gör att scootern kan delas upp i mindre delar och därför minskar vikten och gör det lättare för användaren att placera i bagageutrymmet till exempel. Denna modell kräver inga verktyg och är mycket enkel att använda.

Den lätthet som scootern fälls med, både när man väljer manuella eller automatiska modeller, uppmuntrar användaren att använda funktionerna aktivt snarare än att använda den som en statisk enhet.
Alla elscootrar erbjuder användaren större tillgång till sin närmiljö, men för någon som har begränsat utrymme, använder en bil regelbundet eller reser regelbundet och ofta då kan den hopfällbara el-scootern vara oöverträffad för att stödja ditt fortsatta engagemang och sociala interaktion.

Utbudet av elscootrar från Invacare är brett, där ingår bla scootrar för dig som kräver andra funktioner än möjligheten att fälla ihop den. Tex för extra terräng, med extra bred sits eller för dig som har behov av extra utrustning. Se hela utbudet här 

De flesta elscootrar från Invacare går att köpa hos våra återförsäljare som finns utspridda i Sverige och flertalet med e-handel, se hela listan här.

Skriven av Kate Sheehan, översättning Veronika Jansson