Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Grunderna i rullstolsbowling: Ta reda på reglerna!

Rullstolsbowling
Dela detta innehåll:

Har du provat rullstolsbowling? Både elrullstolar och manuella rullstolar används i denna flexibla sport, så att alla kan få en chans att spela med vänner och familj. Om du precis förvärvat din ryggmärgsskada och du tidigare har bowlat,  skulle jag absolut uppmuntra dig att ge rullstolsbowling ett försök. Men först finns det några saker du behöver veta.

Hur mycket liknar rullstolsbowling traditionell bowling?

Båda typerna av bowling spelas i en vanlig bowlinghall. Det finns ingen anledning att hitta en speciellt anpassad anläggning eller bana för att glädjas av denna sport. Du kan också hänga i bowlinghallen med alla dina kompisar, oavsett om de rullstolsburna eller inte. Poängsystemet i rullstolsbowling är samma som det vanliga poängsystemet. Inga justeringar behövs.

Så vad är skillnaderna?

I rullstolsbowling, är (Medhjälpare?)stick hjälpare tillåtna. Medhjälparen kan placera klotet på rampen (om den används) och hjälpa till att placera klotet vid övertrampslinjen. Medhjälpare får inte röra klotet efter att den har positionerats, och de måste flytta sig bort från klotet och bowlaren före kastet.

Dessutom, om du spelar i en turnering, och du hamnar i någon form av nödsituation, är det tillåtet att pausa spelet. Om du mister speltid, kan du få upp till trettio minuter extra att ta igen senare.

Det är emot reglerna att stadga upp rullstolen på ett eller annat sätt. Men om du tycker att det är nödvändigt att använda anpassad utrustning för att kunna bowla, kan du skicka en begäran till styrelsen som ansvarar för turneringen du tävlar i.

Annan information

Du får inte rulla fram mot banan! När du släpper klotet, måste din rullstol stå stilla. Det är inte tillåtet att skjuta dig själv framåt samtidigt som du släpper klotet.

Du behöver inte några speciella tillbehör för att bowla. Även om det finns anpassad utrustning du kan köpa för att göra det lättare att hålla i klotet, behöver du inte köpa någon utrustning om du inte behöver det.

Det är alltid bra att ringa i förväg innan du besöker en ny bowlinghall. De flesta bowlinghallar är tillgängliga med rullstol, men det finns alltid avvikelser. Det är en bra idé att få information om tillgängligheten innan du åker hemifrån.
 

Detta inlägg är baserat på information från artikeln Wheelchair Bowling 101: Basics, Rules, Equipment, av Roll Rev.

Författare: Annie Beth Donahue, en professionell författare med hälso- och funktionshinder i fokus. Du kan hitta henne på www.anniebethdonahue.com.