Scandic, ett tillgängligt föredöme

Publiceringsdatum Thu 10, 2020 Senast uppdaterad Wed 30, 2020

DET ÄR DE SMÅ, SMÅ DETALJERNA SOM GÖR DET!

Rullstol hos Scandic

Att tillgänglighet inte är något självklart, det gör Magnus Berglund klart för oss redan när vi möts i entrén till nyrenoverade Scandic Continental i centrala Stockholm – ett av flaggskeppen hos Nordens största hotelloperatör.
Magnus, som själv har en reumatisk sjukdom, assisteras i sin vardag av labradoren Dixi. Hon plockar bland annat upp käppen om den ramlar, hämtar hans kläder och bär hans datorväska under närmare 150 flighter om året.
När han anställdes 2003 för att utveckla tillgänglighetsarbetet hos Scandic, var det första Magnus gjorde att hyra in tre rullstolar till huvudkontoret. Sedan fick all personal testa att under några timmar se livet från en rullstolsburens horisont.
– Vi hade ju inte byggt fel med flit, men det fanns mycket som de upptäckte och som du och jag inte tänker på. Hur stänger man till exempel dörren till handikapptoaletten efter sig när man har åkt in med rullstolen? Hur når man kaffekopparna på frukostbuffén? Och hur ska en hörselskadad person kunna höra brandlarmet?

Inbjuden till FN

Det blev startskottet för ett ambitiöst förbättringsprogram som idag uppmärksammas över hela världen, till och med i EU-parlamentet och i FN där Magnus har gästtalat. Scandic har tagit fram en unik tillgänglighetsstandard, där 90 av de idag 135 punkter är obligatoriska för alla de 230 hotellen. All hotellpersonal genomgår också en egen utbildning som lyfter de här frågorna och som sprids, via en prisbelönt interaktiv utbildning på hemsidan, till alla som är intresserade.
– Det som är bekvämt för dig kan vara nödvändigt för andra, som sittplatser nära receptionen och en käpphållare där du även kan hänga handväskan.
– I samarbete med Invacare har vi dessutom tagit fram en rullstol som finns att låna i receptionen, som en extra trygghet om någon har svårt att gå eller blir trött på kvällen.
– Och vi täcker ett brett spektrum av funktionsnedsättningar, där vi inte glömmer dem som exempelvis är syn- eller hörselskadade eller har allergier av olika slag. På vår frukostbuffé har vi 28 gluten- och laktosfria produkter, så att folk slipper säga till extra om det här.

”Design för alla”

Runt tio procent av hotellets rum har specialanpassats, men det är ingenting som märks vid första anblicken när vi tittar in i ett av familjerummen.
– På andra hotell ser sådana här rum ofta väldigt sjukhusaktiga ut. Här har vi en smart och diskret design som funkar för alla våra gäster, där vi gör enkla justeringar utifrån vem som har gjort bokningen.

Magnus demonstrerar hur sängen enkelt kan höjas och sänkas för ben och rygg med en fjärrkontroll, vilket känns lite lyxigare. Och det extra rymliga badrummet, som uppskattas av alla, kan på mindre än en minut förvandlas för att öka tillgängligheten med duschstol och armstöd till toaletten, som kan lyftas på och av.
– Vi måste prioritera så att tillgänglighetsanpassningarna ryms i vår ordinarie budget. Minst lika viktigt är alla smådetaljer som inte kostar så mycket, som att dörrarna har två titthål ovanför varandra och att galgar och klädkrokar hänger på två höjder, vilket funkar för både barn och rullstolsburna.
– Men det som kvinnor i rullstol berömmer mest är att vi har helspegel ända ned till golvet, så att man mycket lättare ser om man har svårt att böja nacken och klä på sig – och dessutom en sminkspegel som kan skjutas upp och ner till lämplig höjd.

Lönar sig snabbt

När Magnus är ute och föreläser på olika turismmässor runt om i världen brukar han be dem som vill bli funktionshindrade att räcka upp en hand, vilket givetvis ingen gör.
– ”Nähä, men hur många av er vill bli 75 år då?”… och det vill ju alla bli. Vid den åldern har ju faktiskt 70 procent någon form av funktionsnedsättning!
Så på frågan om ”Design för alla” lönar sig blir svaret tveklöst ja. Befolkningen blir allt äldre och har fått nya levnadsvanor. Fler och fler av dem reser, assistansservicen på flygplatserna ökar stadigt liksom efterfrågan på anpassat boende.
– Det finns runt 65 miljoner människor med någon form av funktionshinder i Europa, vilket är en enorm marknad. Vårt tillgänglighetsarbete ser vi som en investering och någonting som alla tjänar på!

Tryggt i entrén

Invacare har tagit fram en rullstol, speciellt designad för hotellkedjan Scandic, som en extra trygghet och service för hotellens gäster om behov skulle uppstå.
Invacare Action 3NG, med designade ekerskydd och stöldskyddslås, finns nu tillgänglig för beställning. Med en rullstol i exempelvis entrén, eller på andra platser där det finns behov av ett tillfälligt lån, ökar allas möjlighet att ta del av hela utbudet.

Text: Yes, you can nr 1, 2017